Dol op kerststol? Probeer deze variant eens met gedroogde vijgen en walnoten. Succes gegarandeerd!
Wel de gedroogde vijgen 15 minuten in heet water, giet vervolgens af. Breek de walnoten in stukjes.
Meng de bloem, droge gist, suiker, plantaardige melk, koek- en speculaaskruiden en zout in een mengkom tot een stevig deeg. Voeg dan een voor een klontjes boter toe aan het beslag. Blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Kneed als laatste de vulling er doorheen. Dek de kom af met folie en laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Stort na 60 minuten het deeg op een ingevet werkblad (ik gebruikte zelf een houten snijplank zonder vet en dat ging prima). Duw de lucht uit het deeg. Maak er weer een losse bol van en laat nog eens 20 minuten rusten.
Meng ondertussen de spijs met het citroenrasp. Maak er een rol van.
Maak na 20 minuten een platte ovaal van het deeg (ongeveer 2 cm dik). Leg de rol spijs in het midden en vouw de bovenkant van het deeg over de spijs. Zorg dat het overlapt, zodat je met de zijkant van je hand het deeg vast kunt drukken. Vouw de onderkant hier overheen. Draai de stol om, druk nu langs de spijs het deeg weer een beetje omlaag. Tot slot druk je de zijkanten een beetje dicht en leg je de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de stol weer af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
Bak de stol (in totaal) in 35-40 minuten in de oven gaar. Zet na 20 minuten de oven op 160 graden.
Is je stol klaar? Leg de stol dan direct na het bakken op een rooster. Smelt ondertussen een klontje plantaardige boter. Is de stol 10 minuten uit de oven? Bestrijk de stol dan met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Afhankelijk van hoeveel poedersuiker je eroverheen gedaan hebt, kun je het brood voor serveren nog extra bestrooien met poedersuiker.