Archives Feestdagen

Vegan kerststol met spijs

Het ligt al een aantal weken volop in de supermarkten, de kerststollen. Iedere keer als we langs het schap kerststollen liepen tijdens het boodschappen doen liet Pascal mij weten dat hij daar zo’n trek in had, dus dat zag ik als de ultieme kans om er zelf een te maken. Ik ben er zelf niet echt dol op, dat komt vooral door de spijs (gek genoeg ben ik dan weer verzot op gevulde speculaas, wat ik ook met spijs maak). Ik heb al een lange tijd geen kerststol meer gegeten, aangezien ze niet heel makkelijk vegan verkrijgbaar zijn. Wat ik je wel alvast kan verklappen is dat ik, iemand die niet dol is op kerststollen uit de supermarkt, dit recept ook heel lekker vind!

Goed, ik maakte de vegan kerststol dus lekker zelf, geïnspireerd op het recept van Laura’s Bakery. Ik maakte een vulling van gedroogde vijgen en walnoten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon rozijnen in doen met gemengde noten (of eigenlijk alles wat jou er lekker in lijkt). De mix van bloem was bij mij per ongeluk gegaan (iets met één pak tarwebloem, twee mislukte pogingen en een dichte supermarkt), dit pakte erg goed uit maar je kunt natuurlijk ook gewoon alleen (375 g) tarwebloem gebruiken.

Als laatst nog twee tips: neem er de tijd voor (begin vooral niet om 9 uur ‘s avonds als je vroeg naar bed wilt) en de kerststol is het allerlekkerst als je hem een dag laat staan, daar krijgt hij die lekkere zachte en smeuïge korst van!

De gedroogde vijgen en walnoten heb ik gekregen van Nutamo (samenwerking).

Read More

Bananenijs met walnoten en chocolade

Vandaag staat er bananenijs met walnoten en chocolade op het menu. Komt deze combinatie je al bekend voor? Een van mijn favoriete ijsjes is de Ben & Jerry’s Chunky Monkey, dat was wel even een gemis toen ik besloot als veganist door het leven te gaan. Gelukkig is deze smaak nu ook vegan verkrijgbaar en haal ik deze weleens in de aanbieding, maar soms komt het gewoon even niet goed uit in je budget of heb je meer trek in een gezondere variant. Daarom heb ik mijn eigen Chunky Monkey variant gemaakt. Het is eigenlijk niet echt een recept te noemen, maar wel heel lekker als ontbijt, tussendoortje of als toetje en daarom deel ik het gewoon hier op mijn blog.

Zin in iets anders? Maak ook eens deze citroencake, een echte aanrader!

De walnoten heb ik gekregen van Nutamo (samenwerking).

Read More