Vegan kerststol met spijs

Categorie, MoeilijkheidsgraadGemiddeld

Dol op kerststol? Probeer deze variant eens met gedroogde vijgen en walnoten. Succes gegarandeerd!

Het ligt al een aantal weken volop in de supermarkten, de kerststollen. Iedere keer als we langs het schap kerststollen liepen tijdens het boodschappen doen liet Pascal mij weten dat hij daar zo'n trek in had, dus dat zag ik als de ultieme kans om er zelf een te maken. Ik ben er zelf niet echt dol op, dat komt vooral door de spijs (gek genoeg ben ik dan weer verzot op gevulde speculaas, wat ik ook met spijs maak). Ik heb al een lange tijd geen kerststol meer gegeten, aangezien ze niet heel makkelijk vegan verkrijgbaar zijn. Wat ik je wel alvast kan verklappen is dat ik, iemand die niet dol is op kerststollen uit de supermarkt, dit recept ook heel lekker vind! Goed, ik maakte de vegan kerststol dus lekker zelf, geïnspireerd op het recept van Laura's Bakery.

Ik maakte een vulling van gedroogde vijgen en walnoten, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon rozijnen in doen met gemengde noten (of eigenlijk alles wat jou er lekker in lijkt). De mix van bloem was bij mij per ongeluk gegaan (iets met één pak tarwebloem, twee mislukte pogingen en een dichte supermarkt), dit pakte erg goed uit maar je kunt natuurlijk ook gewoon alleen (375 g) tarwebloem gebruiken. Als laatst nog twee tips: neem er de tijd voor (begin vooral niet om 9 uur 's avonds als je vroeg naar bed wilt) en de kerststol is het allerlekkerst als je hem een dag laat staan, daar krijgt hij die lekkere zachte en smeuïge korst van! De gedroogde vijgen en walnoten heb ik gekregen van Nutamo (samenwerking).

kerststol
Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd2 uur 30 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd3 uur 10 minuten

Ingrediënten 

 250 g tarwebloem
 125 g speltbloem
 1 zakje droge gist
 200 ml plantaardige melk
 ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
 1 snufje zout
 75 g plantaardige boter
 2 handjes walnoten
 150 g spijs
 rasp van een citroen
 1 flinke klont plantaardige boter
 poedersuiker

Bereiding

1

Wel de gedroogde vijgen 15 minuten in heet water, giet vervolgens af. Breek de walnoten in stukjes.

2

Meng de bloem, droge gist, suiker, plantaardige melk, koek- en speculaaskruiden en zout in een mengkom tot een stevig deeg. Voeg dan een voor een klontjes boter toe aan het beslag. Blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Kneed als laatste de vulling er doorheen. Dek de kom af met folie en laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

3

Stort na 60 minuten het deeg op een ingevet werkblad (ik gebruikte zelf een houten snijplank zonder vet en dat ging prima). Duw de lucht uit het deeg. Maak er weer een losse bol van en laat nog eens 20 minuten rusten.

4

Meng ondertussen de spijs met het citroenrasp. Maak er een rol van.

5

Maak na 20 minuten een platte ovaal van het deeg (ongeveer 2 cm dik). Leg de rol spijs in het midden en vouw de bovenkant van het deeg over de spijs. Zorg dat het overlapt, zodat je met de zijkant van je hand het deeg vast kunt drukken. Vouw de onderkant hier overheen. Draai de stol om, druk nu langs de spijs het deeg weer een beetje omlaag. Tot slot druk je de zijkanten een beetje dicht en leg je de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de stol weer af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.

6

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

7

Bak de stol (in totaal) in 35-40 minuten in de oven gaar. Zet na 20 minuten de oven op 160 graden.

8

Is je stol klaar? Leg de stol dan direct na het bakken op een rooster. Smelt ondertussen een klontje plantaardige boter. Is de stol 10 minuten uit de oven? Bestrijk de stol dan met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Afhankelijk van hoeveel poedersuiker je eroverheen gedaan hebt, kun je het brood voor serveren nog extra bestrooien met poedersuiker.

Ingrediënten

 250 g tarwebloem
 125 g speltbloem
 1 zakje droge gist
 200 ml plantaardige melk
 ½ theelepel koek- en speculaaskruiden
 1 snufje zout
 75 g plantaardige boter
 2 handjes walnoten
 150 g spijs
 rasp van een citroen
 1 flinke klont plantaardige boter
 poedersuiker

Aanwijzingen

1

Wel de gedroogde vijgen 15 minuten in heet water, giet vervolgens af. Breek de walnoten in stukjes.

2

Meng de bloem, droge gist, suiker, plantaardige melk, koek- en speculaaskruiden en zout in een mengkom tot een stevig deeg. Voeg dan een voor een klontjes boter toe aan het beslag. Blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat. Kneed als laatste de vulling er doorheen. Dek de kom af met folie en laat 60 minuten rijzen op kamertemperatuur.

3

Stort na 60 minuten het deeg op een ingevet werkblad (ik gebruikte zelf een houten snijplank zonder vet en dat ging prima). Duw de lucht uit het deeg. Maak er weer een losse bol van en laat nog eens 20 minuten rusten.

4

Meng ondertussen de spijs met het citroenrasp. Maak er een rol van.

5

Maak na 20 minuten een platte ovaal van het deeg (ongeveer 2 cm dik). Leg de rol spijs in het midden en vouw de bovenkant van het deeg over de spijs. Zorg dat het overlapt, zodat je met de zijkant van je hand het deeg vast kunt drukken. Vouw de onderkant hier overheen. Draai de stol om, druk nu langs de spijs het deeg weer een beetje omlaag. Tot slot druk je de zijkanten een beetje dicht en leg je de stol op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de stol weer af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.

6

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

7

Bak de stol (in totaal) in 35-40 minuten in de oven gaar. Zet na 20 minuten de oven op 160 graden.

8

Is je stol klaar? Leg de stol dan direct na het bakken op een rooster. Smelt ondertussen een klontje plantaardige boter. Is de stol 10 minuten uit de oven? Bestrijk de stol dan met de gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Afhankelijk van hoeveel poedersuiker je eroverheen gedaan hebt, kun je het brood voor serveren nog extra bestrooien met poedersuiker.

Vegan kerststol met spijs
(Visited 909 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Martine 25 december 2021 at 13:53

    ik heb als vulling rozijnen en stukjes gekonfijte vruchten gebruikt, verder jouw recept gevolgd. En vandaag een tweede keer gemaakt, omdat het zo’n succes was. Fijn dat het zo goed te maken is zonder koemelk en/ of ei.

    Reply
    1. Kim Kesterink 8 april 2022 at 16:26

      Hoi Martine, excuses voor mijn late reactie. Wat ontzettend leuk om te lezen. De gekonfijte vruchten ga ik ook eens proberen, leuk!

      Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *