Herken je dat? Dat je ergens als vegan op verjaardag komt, maar je familie, vrienden, kennissen of buren geen idee hebben wat ze voor je in huis kunnen halen? 

Een vegan op verjaardag

Op de verjaardag van mijn vader (alweer een tijdje geleden) kwam ter sprake dat mijn familieleden dolgraag vegan hapjes voor mij neer willen zetten als ik op visite kom, maar dat ze eigenlijk niet goed weten wat ze voor mij in huis kunnen halen. Begrijp mij niet verkeerd, ik waardeer het al enorm als er naturel chips of komkommer op tafel staat, maar mijn familie is écht op zoek naar tips en ik geloof dat er veel meer mensen zijn die iets voor je in huis willen halen maar gewoonweg niet weten wat. Dus… voor iedereen die op zoek is naar boodschappen tips voor een vegan die bij je op verjaardag komt, deze blog is voor jullie!

Gebak

Gelukkig wordt het steeds makkelijker om vegan gebak te kopen. Zo heeft HEMA een vegan appel kruimel taart (6 personen), deze is – in ieder geval bij ons – wel vaak snel uitverkocht en mocht je deze willen halen dan raad ik je aan om de taart bij een filiaal bij jou in de buurt te bestellen. Ook Multivlaai heeft sinds kort vegan gebakjes, namelijk een citroen- en aardbeien gebakje (en die zijn écht heel erg lekker!). De Albert Heijn heeft RAW gebakjes (framboos & blauwe bes en limoen & mango, verkrijgbaar in de grotere filialen) en apfelstrudel, die ligt in de diepvries. Hou bij de apfelstrudel wel rekening met de oventijd. De Jumbo heeft Kersen kruimeltaart op bestelling en ook de Bijenkorf heeft een heerlijke vegan taart met lychee en frambozen.

Chips

Over het algemeen is naturel chips vegan, de meeste bevatten namelijk alleen aardappel, plantaardige olie en zout. Veel chips soorten van Croky zijn vegan, zoals naturel, paprika, bolognese, tortilla chili mild & sweet en paprika hartjes. Op de chips van het Albert Heijn merk staan tegenwoordig logo’s op de chips, bijvoorbeeld op de AH naturel (ribbel), AH bolognese (ribbel) en AH Jalapeño sweet chili robuuste chips. Op de bussen Pringles wordt ook aangegeven welke smaken vegan zijn, dat zijn onder andere de original (naturel), paprika en Texas BBQ sauce. Ook Pom-Bär en Cheetos spinners zijn veganistisch. Liever popcorn? De sweet & salty popcorn van Propercorn is erg lekker én vegan.

Smeersels voor op toast

Natuurlijk hebben we eerst vegan toastjes nodig, bijvoorbeeld de LU minicrackers of de crackers van het AH huismerk. Er komen eigenlijk steeds meer smeersels voor op toast of stokbrood (of gewoon lekker op je boterham, maar dat terzijde). Zo heeft Kips al een behoorlijk assortiment met vega paté, vega filet à l’Americain, vega snijworst, vega smeerleverworst, vega tuinkruiden smeerworst en vega Mediterraanse paté. Ook de vegetarische slager heeft diverse smeersels: de kip-kerriesalade, petit filet à l’Americain en petit pâté. Johma heeft een heerlijke appel selderij salade.

Op de foto: AH Jalapeño sweet chili robuuste chips, toastjes van het AH huismerk, vegan paté van Kips, vegan filet à l’Americain van de Vegetarische slager, vegan leverworst van Kips met mosterd en plakjes chicken free slices van Quorn met augurk.

Hartige hapjes

Qua hartige hapjes heb je onder andere keuze uit hapjes van Kips, zoals vega spiesjes en vega curry nuggets. Ook de Vegetarische Slager heeft lekkere hartige hapjes zoals saté broodjes, kipnuggets, kipspiesjes en bitterballen. Of wikkel een augurk of asperge in een plakje ham free slices of chicken free slices van Quorn. Je zou zelfs leverworst op tafel kunnen zetten met de Kips vega snijworst, lekker met wat mosterd erbij. Als je het geluk hebt in de randstad te wonen, zou je misschien ook nog wel aan een blok vegan kaas kunnen komen!

Dranken

Qua sapjes zit je met Appelsientje veilig en op de (fris)dranken van Albert Heijn staat tegenwoordig een vegan logo. Nu denk je misschien: huh? Sapjes niet vegan? Sommige, heldere, sappen worden helaas nog geklaard met dierlijke ingrediënten. Frisdranken zijn over het algemeen wel vegan, zoals bijvoorbeeld Coca Cola, Fanta, Sprite, Chaudfontaine en Fuze Tea. Koffie en thee zijn natuurlijk ook nog een optie. Let bij de theesmaken vooral op dat er geen honing in zit. Wilt iemand graag melk in de koffie? Dan zijn sojamelk, havermelk en andere plantaardige zuivelvervangers goede opties.

Alcoholische dranken

Ook alcoholische dranken worden weleens geklaard met dierlijke ingrediënten. Gelukkig zijn er ook vegan alcoholische drankjes. Zo verkoopt de Albert Heijn Slurp! wijnen met vegan logo. Ook zit je met bijvoorbeeld Jillz cider, Hertog Jan bier, Piper Heidsieck champagne en Baileys almande veilig. Vegan Wiki heeft een overzicht gemaakt met vegan wijnen, vegan biersoorten en likeuren. Staat je favoriete alcoholische versnapering er niet tussen? Neem dan een kijkje op Barnivore, hier kun je heel veel merken terug vinden.

Extra tips

Ik vind huh is this vegan? op Instagram een erg handig account met een handig overzicht met allerlei vegan producten. Ook de koek, snoep en chips lijst van Gewoon Vegan is erg handig! Maak je de hapjes graag zelf? Check dan zeker de hapjes van VeganWifey.com en the Veggie Reporter. Wil je uitpakken met gebak? Probeer dan eens de citroencake met glazuur of de kwarktaart van Happy Veggie Family. Yum! 

Wat is jouw favoriete vegan (verjaardags)hapje?

Tip: Pin dit artikel voor later!

(Visited 168 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Avatar Sarah 14 januari 2020 at 21:53

    Oehhh deze heb ik even opgeslagen. Ga hem ook met collega’s delen. Dan weten ze wat ze kunnen doen met verjaardagen!
    Dank je wel

    Reply
    1. Kim Kesterink Kim Kesterink 14 januari 2020 at 21:59

      Wat leuk, dankjewel! Ik hoop dat jullie hier veel aan hebben 😀

      Reply
    2. Avatar Laurie 5 februari 2020 at 11:18

      Sinds wanneer is appelsientje vegan?

      Reply
      1. Kim Kesterink Kim Kesterink 8 februari 2020 at 18:20

        Hoi Laurie,

        Op de website van Appelsientje zelf staat dat de producten van Appelsientje geschikt zijn voor veganisten. Ze klaren hun dranken door middel van ultrafiltratie, dus ze filteren het door een heel fijn filter/zeef waardoor de deeltjes achterblijven en helder sap ontstaat. Ze gebruiken geen gelatine om te klaren. Sinds wanneer de dranken vegan zijn (of dat altijd al waren) dat durf ik echt niet te zeggen.

        Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *