Het is weer zover: van 9 tot 15 maart 2020 is het de nationale week zonder vlees! Hét moment om eens wat vaker het stukje vlees te laten staan.

Week zonder vlees

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. De week zonder vlees promoot in deze week een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten. Het is een kleine moeite om vlees wat vaker te laten staan en de positieve impact op mens, dier en milieu is enorm. Ik sta hier natuurlijk helemaal achter! Natuurlijk zie ik veel liever dat iedereen volledig plantaardig gaat eten, maar ik juich elke stap om minder vlees (en andere dierlijke producten) te eten toe. Daarom heb ik 5 tips voor jou op een rijtje gezet!

5 tips om minder vlees te eten

Tip 1: probeer vleesvervangers

Bedenk wat je normaal gesproken zou gaan eten (en wie weet eet je al vaker vegetarisch of veganistisch dan je zelf denkt). Vervang de vleesproducten voor lekkere vleesvervangers. Gebruik plantaardige kipstukjes of de (in reepjes gesneden) vegan biefstuck in wokgerechten, vervang je gehakt in de pastasaus voor plantaardig gehakt en kies in plaats van bijvoorbeeld een kipschnitzel voor de plantaardige variant. Easy does it! Miriam van The Veggie Reporter heeft alle vegan vleesvervangers in de aanbieding voor jou op een rijtje gezet.

Tip 2: andere manieren om je vlees te vervangen

Liever geen vleesvervangers? Dat kan ook! Maak je eigen plantaardige burgers met peulvruchten als linzen, kikkererwten en bonen of voeg de peulvruchten gewoon toe aan je maaltijd. Nog een optie: kies voor tofu of tempeh. Lekker marineren, bakken en smullen maar.

Misschien vind je dit artikel ook leuk: EHBV – Eerste hulp bij veganisme

Tip 3: beleg voor op je boterham

Eet je boter op brood? Geen enkel probleem, in iedere supermarkt is tegenwoordig wel een plantaardig alternatief te vinden. Ook voor sommige vleesbeleg is er een vegan vervanger, denk aan filet americain, ham, kipfilet, smeerworst en zelfs boterhamworst. Of beleg je brood met vegan kaas, (zelfgemaakte) hummus of muhammara, lekker met wat extra groenten erop!

Tip 4: Zoek inspiratie in andere keukens

Ik ben echt fan van de wereldkeuken! Neem bijvoorbeeld de Indiase keuken, daar maken ze de allerlekkerste vega(n) curry’s! Zelfs sushi kan gewoon vega(n). Mijn favoriete keuken at the moment is de Mexicaanse keuken. Burrito’s, taco’s, fajita’s… Ik maak ze allemaal vegan!

Tip 5: Extra inspiratie

Doe mee met de Nationale week zonder vlees, de vegan challenge of de veggie challenge voor vega(n) inspiratie. Of doe inspiratie op bij mijn recepten of die van mijn vega(n) collega bloggers Bakken zonder beesten, Geen dieren in de keuken, Plantbites, Geen blaadje sla, Soy and seitan, Mint Green Mind, Greengirl_Steph, Volwaardigplantaardig (website komt er snel aan), Vegan Travel Life, De Makkelijke Vegan, Healthyhabbitsnl en Funky Vegan.

Pin dit artikel voor later

(Visited 281 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *