Krentenbollen, ik was er gek op. Toen we laatst in Utrecht waren en we een beetje trek kregen, liepen we de Ekoplaza binnen om even een broodje te halen. Toen vond ik ein-de-lijk een keer de vegan rozijnenbollen. Ik had al in geen eeuwigheid meer krentenbollen gegeten en toen ik een hapje nam smaakte dat natuurlijk naar meer. Helaas zijn vegan krentenbollen nog erg lastig te verkrijgen, de meeste krentenbollen in de supermarkt bevatten namelijk melk. Daarom besloot ik de krentenbollen gewoon zelf te maken!

Het resultaat? Een ontzettend makkelijk recept én ze smaken net zo lekker als de krentenbollen uit de winkel! Laat je vooral niet tegen houden door de bereidingstijd. Omdat de krentenbollen wel wat rijstijd nodig hebben, is het vooral wachten. Geloof mij maar: ik ben echt een ramp met bakken en krentenbollen maken is écht een fluitje van een cent.

vegan krentenbollen

Goed, op naar het recept! Ik maakte gewone krentenbollen, maar je kunt natuurlijk ook variëren door rozijnen te gebruiken of ook wat noten toe te voegen. De egg-replacer in het recept is optioneel en is dus niet per se nodig. Heb je het toevallig in huis? Dan maakt het gebruik van de egg-replacer de krentenbollen nét een tikkeltje luchtiger dan wanneer je het niet gebruikt, voor de smaak doet het niets.

Recept: Vegan krentenbollen

vegan krentenbollen

CatagorieMoeilijkheidsgraadBeginner

Porties1 Portie
Voorbereidingstijd3 uur 15 min.Bereidingstijd15 min.Totale tijd3 uur 30 min.

Ingrediënten

 150 g krenten
 250 g bloem
 25 g plantaardige boter (op kamertemperatuur)
 1 zakje droge gist
 1 flinke snuf zout
 150 ml sojamelk
 1 eggreplacer (optioneel)
 3 tbsp witte basterdsuiker

Bereiding

1

Wel de krenten een kwartier in gekookt water. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep droog.

2

Doe de sojamelk (of andere plantaardige melk) in een steelpan samen met de suiker en gist. Verwarm heel kort tot de suiker is opgelost en de gist een beetje is opgenomen in de melk (hoeft niet helemaal opgelost te zijn), het mag nog niet heel warm worden.

3

Doe de bloem, plantaardige boter, zout en eventueel de egg replacer in de kom om het deeg te kneden en voeg het warme mengsel toe. Kneed het mengsel met de deeghaak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Kneed je met de hand? Kneed alles dan zo'n 20 minuten tot een soepel deeg.

4

Let op: voeg geen bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf soepeler!

5

Laat het deeg 15 minuten afgedekt met een theedoek staan en kneed er dan de krenten door. Om de krenten mooi door het deeg te verdelen leg je het deeg op een met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol je het uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de helft van de krenten over het deeg, vouw beide randen tot net iets over het midden en druk de naden dicht. Maak het deeg weer wat platter en herhaal met de andere helft van de krenten. Vorm een bal van het deeg.

6

1e keer rijzen: vet de kom in met een beetje zonnebloemolie, leg de bal erin en zorg ervoor dat de bal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg op een warme plek in ongeveer 60 minuten verdubbelen.

7

2e keer rijzen: na de 1e rijs stort je het deeg op je werkplek en verdeel je het deeg in 6 tot 8 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet huishoudfolie zo'n 10 minuten staan. Bol ze dan nog een keer op en leg de krentenbollen ongeveer 5 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat de krenten een beetje in het deeg zitten en niet teveel uitsteken, krenten kunnen snel verbranden. Dek ze weer af met ingevet plastic folie. Laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.

8

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de krentenbollen in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze direct na het bakken met gesmolten plantaardige boter en laat ze op een rooster afkoelen. Tip: zet kleine glazen onder het rooster, zodat ook de onderkant goed af kan koelen.

Ingrediënten

 150 g krenten
 250 g bloem
 25 g plantaardige boter (op kamertemperatuur)
 1 zakje droge gist
 1 flinke snuf zout
 150 ml sojamelk
 1 eggreplacer (optioneel)
 3 tbsp witte basterdsuiker

Instructies

1

Wel de krenten een kwartier in gekookt water. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep droog.

2

Doe de sojamelk (of andere plantaardige melk) in een steelpan samen met de suiker en gist. Verwarm heel kort tot de suiker is opgelost en de gist een beetje is opgenomen in de melk (hoeft niet helemaal opgelost te zijn), het mag nog niet heel warm worden.

3

Doe de bloem, plantaardige boter, zout en eventueel de egg replacer in de kom om het deeg te kneden en voeg het warme mengsel toe. Kneed het mengsel met de deeghaak in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Kneed je met de hand? Kneed alles dan zo'n 20 minuten tot een soepel deeg.

4

Let op: voeg geen bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf soepeler!

5

Laat het deeg 15 minuten afgedekt met een theedoek staan en kneed er dan de krenten door. Om de krenten mooi door het deeg te verdelen leg je het deeg op een met zonnebloemolie ingevette werkplek en rol je het uit tot een rechthoekige lap. Verdeel de helft van de krenten over het deeg, vouw beide randen tot net iets over het midden en druk de naden dicht. Maak het deeg weer wat platter en herhaal met de andere helft van de krenten. Vorm een bal van het deeg.

6

1e keer rijzen: vet de kom in met een beetje zonnebloemolie, leg de bal erin en zorg ervoor dat de bal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg op een warme plek in ongeveer 60 minuten verdubbelen.

7

2e keer rijzen: na de 1e rijs stort je het deeg op je werkplek en verdeel je het deeg in 6 tot 8 gelijke stukken. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevet huishoudfolie zo'n 10 minuten staan. Bol ze dan nog een keer op en leg de krentenbollen ongeveer 5 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Let op dat de krenten een beetje in het deeg zitten en niet teveel uitsteken, krenten kunnen snel verbranden. Dek ze weer af met ingevet plastic folie. Laat de krentenbollen op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten in volume verdubbelen.

8

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de krentenbollen in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk ze direct na het bakken met gesmolten plantaardige boter en laat ze op een rooster afkoelen. Tip: zet kleine glazen onder het rooster, zodat ook de onderkant goed af kan koelen.

Vegan krentenbollen

Meer baksels? Probeer eens deze vegan chocolate chip cookies!

Tips

Tip 1: maak een grote batch en vries de vegan krentenbollen zodra ze volledig zijn afgekoeld in! Wanneer je trek hebt in een krentenbol haal je er eentje uit de vriezer om te ontdooien. Of haal er eentje uit de vriezer wanneer je naar je werk gaat, eenmaal op je werk is de krentenbol ontdooid en heb je een lekker tussendoortje voor in de pauze. Zo heb je op ieder moment een verse krentenbol, heerlijk!

Tip 2: Kort de rijstijd niet in en maak de krentenbollen niet te klein, dan worden ze namelijk stukken minder luchtig en wordt de korst hard Mijn eerste batch was daardoor stukken minder lekker dan mijn tweede batch.

Heb jij weleens zelf krentenbollen gemaakt?

Pin dit recept voor later!

(Visited 180 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Avatar Simone de Blouw 8 februari 2020 at 12:10

    Wat fijn een recept voor vegan krentenbollen! Ik heb ze net gemaakt, maar het zijn 6 kleine (harde en zware) bolletjes geworden. Ik heb het deeg ook niet noemenswaardig zien rijzen. Is er iets wat ik verkeerd kan hebben gedaan? Ik heb ze gewoon op kamertemperatuur laten rijzen, niet op een extra warme plek. Het enige wat me uit het recept niet lukte is om de gist snel te laten smelten in de sojamelk, dit duurde echt een tijdje en pas toen de melk goed warm was geworden. Kan dit anders ook zonder het te laten oplossen?

    Reply
    1. Kim Kesterink Kim Kesterink 8 februari 2020 at 19:14

      Hoi Simone,

      Wat leuk dat je aan de slag bent gegaan met het recept!

      Jammer dat de krentenbollen hard en zwaar zijn geworden, ik hoop alsnog erg lekker. Mijn melk was lauwwarm. Het is niet erg als de gist niet helemaal opgelost is.

      Ik heb mijn deeg goed afgedekt laten rijzen op kamertemperatuur, maar – dat bedenk ik me nu – de tafel waarop ik mijn deeg heb laten rijzen staat vlakbij een radiator die op dat moment aan stond. Na een korte Google zoektocht (want ik ben niet heel erg thuis in bakken) lijkt het erop dat een warme plek invloed heeft op het rijzen. Verder heb ik me het volgende laten vertellen: té warm is ook niet goed en (ik weet natuurlijk niet of je de gist recent gekocht hebt of dat het nog in de kast op voorraad lag) ‘oud’ gist schijnt er ook voor te zorgen dat het deeg minder goed rijst.

      Ik zal het aanpassen in mijn recept en ik hoop dat de volgende batch wel goed lukt!

      Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *