Vegan caramel shortbread

Vandaag ben ik jarig en ben ik alweer 30 geworden! De hoogste tijd om het recept te delen van mijn lievelingstaart: de vegan caramel shortbread, ook wel twix taart genoemd! De taart is super simpel om te maken en is zeer geliefd bij mijn verjaardagsvisite.

Ik ben dan wel voedingsdeskundige en veel met gezonde voeding bezig, maar een taart moet voor mij toch een echte taart zijn. Bomvol suiker, bloem en plantaardige boter. Jammer genoeg zijn vegan taarten nog heel erg vaak raw gebakjes. Ook lekker hoor! Heel soms maak ook ik wel een voedzamer gebakje, want slank zijn deze raw gebakjes ook zeker niet. Toch vind ik een taart vol met boter, bloem en suiker het allerlekkerst. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in! Zo kun je kant-en-klare vegan appelkruimeltaart of aardbeiengebakjes halen, perfect voor een vegan (op) verjaardag.

Goed, op naar het recept! De meeste twixtaarten bevatten gecondenseerde melk en duren een eeuwigheid om te maken. Dit recept is anders; ik wilde een gangbaar recept ontwikkelen. Ik gebruikte gecondenseerde kokosmelk en in plaats van uren bezig te zijn om caramel te maken, is deze versie in een mum van tijd klaar.

Ik heb best een grote springvorm gebruikt (28 cm), maar voor een opstaande rand zou ik een iets kleinere vorm gebruiken. Het recept is goed voor minimaal 12 flinke punten. Don’t judge me, de taart moest gewoon niet zo lekker zijn! Ook een leuk idee: gebruik een rechthoekige of vierkante vorm en snij de taart in vierkantjes!

Recept Caramel shortbread taart

CategorieMoeilijkheidsgraadBeginner

De vegan caramel shortbread, ook wel twix taart genoemd! De taart is super simpel om te maken en is zeer geliefd bij mijn verjaardagsvisite.

caramel shortbread taart

Opbrengsten1 portie
Kooktijd1 uurTotale tijd1 uur

Ingrediënten

 120 g plantaardige boter
 50 g suiker
 180 g bloem
 1 snufje zout
 60 g plantaardige boter
 1 blik gecondenseerde kokosmelk
 4 eetlepel bruine basterdsuiker
 200 g pure chocolade

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Mix de plantaardige boter (120 g), suiker en zout tot een glad mengsel.

3

Voeg de bloem in gedeeltes toe en mix tot alles goed is opgenomen.

4

Bekleed een met bakpapier beklede bakplaat of ingevette vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar.

5

Smelt de plantaardige boter (60 g) in een pannetje. Voeg de gecondenseerde kokosmelk en basterdsuiker toe.

6

Blijf roeren op laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en blijf doorroeren.

7

Breng de caramel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten al roerend koken. De caramel dikt nu langzaam in. De caramel is goed wanneer je het idee hebt dat de caramel nog nét iets te dun is. Tijdens het afkoelen dikt de caramel namelijk nog in.

8

Verdeel de caramel gelijkmatig over de afgekoelde koekbodem. Zet de taart dan even in de koelkast zodat de caramel kan afkoelen.

9

Is de taart afgekoeld? Smelt de chocolade, eventueel au bain marie. Als de chocolade gesmolten is verdeel je het over de taart. Zet de taart terug in de koelkast zodat de chocoladelaag hard wordt.

10

Haal de taart minimaal een uur voor serveren uit de koelkast, dan is de taart makkelijker te snijden. Enjoy!

Ingrediënten

 120 g plantaardige boter
 50 g suiker
 180 g bloem
 1 snufje zout
 60 g plantaardige boter
 1 blik gecondenseerde kokosmelk
 4 eetlepel bruine basterdsuiker
 200 g pure chocolade

Aanwijzingen

1

Verwarm de oven voor op 180 graden.

2

Mix de plantaardige boter (120 g), suiker en zout tot een glad mengsel.

3

Voeg de bloem in gedeeltes toe en mix tot alles goed is opgenomen.

4

Bekleed een met bakpapier beklede bakplaat of ingevette vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar.

5

Smelt de plantaardige boter (60 g) in een pannetje. Voeg de gecondenseerde kokosmelk en basterdsuiker toe.

6

Blijf roeren op laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en blijf doorroeren.

7

Breng de caramel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten al roerend koken. De caramel dikt nu langzaam in. De caramel is goed wanneer je het idee hebt dat de caramel nog nét iets te dun is. Tijdens het afkoelen dikt de caramel namelijk nog in.

8

Verdeel de caramel gelijkmatig over de afgekoelde koekbodem. Zet de taart dan even in de koelkast zodat de caramel kan afkoelen.

9

Is de taart afgekoeld? Smelt de chocolade, eventueel au bain marie. Als de chocolade gesmolten is verdeel je het over de taart. Zet de taart terug in de koelkast zodat de chocoladelaag hard wordt.

10

Haal de taart minimaal een uur voor serveren uit de koelkast, dan is de taart makkelijker te snijden. Enjoy!

Vegan caramel shortbread taart

Deze taart laat maar weer zien dat vegan eten hartstikke lekker en makkelijk is. Ik hoop dan ook dat je net als mij gaat smullen van deze heerlijke taart.

Wat is jouw favoriete taart? Laat het me vooral weten in de reacties, vind ik leuk!

Tip: Pin dit recept voor later!

(Visited 5.670 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *