Samenwerking – Een keer flink uit de comfortzone, dat heb ik afgelopen zaterdag gedaan.

Ik volgde samen met Sytse een Kintsugi workshop in Amsterdam. Een twee uur durende workshop waarin het allemaal draait om loslaten. Benieuwd wat ik daar precies heb gedaan? Lees dan gauw verder.

Met een gebroken schaaltje liepen we de trap op naar boven, richting de yogastudio waar de workshop werd gegeven. De geur van wierook kwam ons tegemoet. We werden verwelkomd met een lekker kopje kruidenthee en wachtte in de ontvangstruimte tot iedereen aanwezig was. We liepen met zijn allen een warme ruimte in waar de yogamatjes, meditatiekussens en Kintsugi setjes voor ons klaar lagen.

Yoga Nidra

Na een mooi welkomstwoord van Mariëlle begonnen we de workshop met een Yoga Nidra sessie. Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Het is een yogavorm waarbij je in een toestand van diepe ontspanning komt. Je ligt bij Yoga Nidra in de savasana (lijkhouding). Je ligt dus op je rug op een yogamat met de handpalmen omhoog en met je voeten een beetje naar buiten. Er lag een lavendelkussentje klaar om over onze ogen heen te leggen. Wie het fijn vond kreeg een bolster voor extra ondersteuning (dat is een rolvormig kussen die je in je knieholten legt).

Claire leidde ons door de verschillende fases van de oefening heen. Op een redelijk tempo geleide ze je door allerlei lichaamsdelen en omdat je je aandacht op je lichaamsdelen richt, kom je meer uit je hoofd en kun je beter loslaten. Ook hielp ze ons op een dieper bewustzijnsniveau meer positiviteit te realiseren. Ze sprak onder andere over een mooi grasveld waar we doorheen liepen, maar in mijn bewustzijnsniveau lag ik alleen op het strand. Als ik mediteer na een yogasessie visualiseer ik mij namelijk altijd het strand, ik vind het zand tussen mijn tenen fijn – behalve als ik mijn schoenen weer aan moet trekken – en van het geluid van de zee word ik rustig. Hierdoor vond ik de visualisatie nog wel lastig en dacht ik eigenlijk te veel na.

Kintsugi workshop

Kintsugi, verbinding met goud

Na de Yoga Nidra sessie gingen we aan de slag met Kintsugi. Bij de Japanse kunstvorm Kintsugi wordt een gebroken voorwerp met goud gerepareerd. Het idee achter Kintsugi is dat breuken gezien mogen worden en past daarmee in de Japanse filosofie van Wabi-Sabi, waarbij aandacht voor de schoonheid van imperfectie en onvolmaaktheid centraal staat. Het wordt ook wel als metafoor gebruikt om emotionele of fysieke wonden te helen.

De eerste stap is het breken van een voorwerp. Voordat de workshop begon, mochten we een voorwerp uitkiezen om te repareren. Ik koos een schaaltje uit, liet hem buiten kapot vallen en eenmaal begonnen met het Kintsugi gedeelte had ik eerst uitgezocht welke scherven ik aan elkaar kon lijmen. Het lijmen van een gebroken voorwerp vergt veel geduld. Je brengt de lijm aan en dan is het de bedoeling dat je de scherven goed tegen elkaar aandrukt zodat de lijm goed kan hechten. Dat kost tijd. Helaas kreeg ik mijn Kintsugi kunstwerk niet op tijd af. Een belangrijke les hierbij is loslaten. Loslaten is moeilijk en dat ervaar je ook als het tijd is om te stoppen. Normaliter is dit een proces wat dagen, weken, maanden of zelfs jaren kan duren, dus ik neem ook de tijd om het een keer af te maken. Het resultaat krijgen jullie dus nog te zien!

Kintsuki workshop

Misschien vind je dit artikel ook interessant: HOTSPOT | Restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee

Een luisterend oor

Na de Kintsugi was het tijd voor een luisterend oor. Een opdracht die je uitvoerde in tweetallen waarbij je rug tegen rug zat en 10 minuten écht naar elkaar luisterde, zonder oordeel. Ik sprak met Sytse en we vertelden elkaar wat wij graag los willen laten of juist willen accepteren.

Voor mij was dat het accepteren van ziek zijn. Voor wie mij nog niet zo goed kent; Ongeveer een jaar geleden heb ik te horen gekregen dat ik een chronische ziekte heb, genaamd colitis ulcerosa (daar ga ik later nog meer over vertellen in een andere blog). Ik heb het daar ontzettend moeilijk mee. Ik ben jong en ik hoor niet ziek te zijn. Het is ontzettend frustrerend dat ik dingen héél graag wil, maar het niet altijd kán. Pascal is er natuurlijk altijd voor mij en hij doet ontzettend zijn best om mij energie te laten besparen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een robot stofzuiger gekocht, puur zodat ik niet hoef te stofzuigen en daardoor energie bespaar. Maar waar ik zelf iets aan moet doen is mijn innerlijke strijd, want dit gaat niet om een griepje die na een week voorbij is. Nee, dit is voor de rest van mijn leven. Ik moet dingen anders aanpakken in het leven en daar heb ik ongelooflijk veel moeite mee.  

Dankjewel Sytse voor het ontzettend fijne en open gesprek dat wij hebben gehad. Ik voelde opluchting achteraf. Het was heel fijn om zonder oordeel ergens over te kunnen praten. En ik ben blij dat jij mij in vertrouwen hebt genomen om jouw verhaal met mij te delen.

Kintsugi workshop

Dankbaarheid

Waar ben ik mezelf dankbaar voor? Dat mocht ik op een briefje schrijven voor iemand anders. Hier had ik wel wat moeite mee. Ik ben enorm kritisch op mezelf en iets is nooit goed genoeg, dus iets waar ik dankbaar voor ben moest ik even over nadenken. Uiteindelijk heb ik opgeschreven dat ik mezelf dankbaar ben dat ik nooit opgeef. Ik heb zelf een behoorlijk bewogen jaar achter de rug en opgeven zat er niet bij. Daar ben ik mezelf dankbaar voor.

‘Dankbaar dat ik mijn eigen pad durf te volgen’ is de boodschap die ik heb gekregen. Dat raakte mij. Ik heb wel eens het gevoel dat ik mij heb laten leven door anderen en dat ik word geleefd door angst. Angst voor wat anderen bijvoorbeeld van mij zullen vinden. Om de een of andere reden heb ik altijd heel erg veel waarde gehecht aan aardig gevonden worden door iedereen. Nu pas zie ik in dat niet iedereen je aardig zal vinden en dat het niet aan jezelf hoeft te liggen, maar dat het ook aan de ander kan liggen. Angst houdt mij enorm tegen in alles wat ik doe en dat is iets waar ik mee om moet leren gaan. Ik moet mijn eigen pad kiezen en daar trots op zijn!   

Ik vond het een enorm leerzame en (positief) bijzondere workshop en voelde mij na afloop lichter, rustiger en meer in het nu. Ik heb besloten om de yoga challenge weer op te pakken en ik denk dat ik snel op zoek ga naar playlists voor Yoga Nidra om dit thuis ook te kunnen ervaren. De workshop heeft iets in mij losgemaakt en ik kan het iedereen aanraden!

Wil jij deze workshop ook volgen? De eerstvolgende workshop is op zaterdag 8 juni. Ga voor meer informatie naar het Facebook evenement.


(Visited 333 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Dini Kesterink 7 mei 2019 at 11:35

    Jeetje meis wat ben ik trots op je dat je iets van jezelf hebt blootgelegd super

    Reply
  2. Pingback: Weekoverzicht: Waar ik dankbaar voor ben. - Claire's Mission

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *